BEILEN - De gemeenteraad van Midden-Drenthe is akkoord met de miljoenenlening aan de coöperatie Sterk Midden-Drenthe voor glasvezel in de gemeente. Dat betekent dat het glasvezelnetwerk van 350 vierkante kilometer aangelegd gaat worden.
Vier jaar hard werken
"Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie", zegt Henk Heideveld van coalitiepartij ChristenUnie. Tientallen vrijwilligers waren de afgelopen vier jaar aan het werk om glasvezel in de gemeente voor elkaar te krijgen.
'Grote som geld'
PvdA heeft nog wat kanttekeningen bij de miljoenen voor het plan, maar gaat er vanuit 'dat het een succes wordt'. "Het is afwachten of de opbrengsten voldoende zijn. Het is een grote som geld", aldus Joop Kramer van de partij. De lening van 2,75 miljoen euro moet binnen 22 jaar terugbetaald worden. Tegenover de lening staat dat de coöperatie het netwerk niet mag verkopen zonder goedkeuring van de gemeente. Ook moet eventuele winst gebruikt worden om de lening sneller af te lossen.
Daarnaast kreeg Sterk Midden-Drenthe, die samen met tientallen vrijwilligers al vier jaar bezig is met het realiseren van glasvezel, complimenten van de hele gemeenteraad voor het werk dat verzet werd.
Mijlpaal
Peter de Vries van Sterk Midden-Drenthe kan zijn geluk niet op: "We zijn zo verschrikkelijk blij met deze mijlpaal. We hebben nog één stapje te gaan en dat is de werkelijke prijs van de aannemer, maar dat komt goed. We gaan echt los in januari en het netwerk aanleggen in 2017."
Eerste schop de grond in
En waar gaat de eerste schop in januari de grond in? "Bij mij thuis natuurlijk", grapt De Vries. "Nee natuurlijk niet. We gaan kijken waar we de beste ontkoppeling naar het landelijke netwerk hebben."
Voor de zomer hing de toekomst van het glasvezel nog aan een zijden draadje. Het college van de gemeente Midden-Drenthe deed toezeggingen voor de benodigde 2,75 miljoen euro, maar kwam niet over de brug. De provincie had destijds tien miljoen euro toegezegd, maar het geld van de gemeente was nodig.
Brandbrief
De stichting stuurde voor het zomerreces een brandbrief naar de raadsleden. Daarop liet burgemeester Ton Baas weten de financiering aan de gemeenteraad voor te leggen. En dat is nu eindelijk gelukt. "Het was af en toe ook wel heel moeilijk om de wil erin te houden, maar nu we hier staan maakt het niet meer uit", aldus De Vries.
Bron: Janet Oortwijn van RTVdrenthe